Uitleg yogavormen

Over yoga en verschillende vormen van yoga


Yoga gaat over ruimte maken

Ruimte door het lichaam flink te rekken en te strekken. Door beweging, series en yogahoudingen op het ademritme ontstaat er flow, doorstroming en energie. Maar het gaat ook om geestelijke ruimte. Om stil te worden van binnen, even zonder gedachten te zijn. Om leeg en vrij te zijn. Yoga brengt het lichaam in evenwicht. Het versterkt de zwakke gebieden van het lichaam en maakt het soepel. Yoga zorgt voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse. Aandacht en adem staan centraal. Je leert spanningen te herkennen, bewust los te laten en te ontspannen.


Ik geef les in verschillende stijlen en vormen van yoga

Bij alle yogavormen wordt gewerkt met een combinatie van fysieke houdingen of series, ademoefeningen (pranayama), ontspanning, meditatie en rust. Ik geef les in de onderstaande yogavormen:

  • Bij hatha yoga of hatha flow/ slow flow is de les licht dynamisch, vloeiend en ontspannend. Gericht op eenvoudige flow/ beweging om het lichaam te rekken, versoepelen en versterken en het loslaten van spanning (zowel fysiek als ook mentaal).
  • Chakra yoga is een themales hatha flow yoga, waarin we net wat dieper gaan dan in een gewone les. Wekelijks wordt ingezoomd op een chakra. Elk chakra heeft zijn eigen kenmerken en energie en werkt door op alle niveau's (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel).
  • Slow flow vinyasa yoga is een dynamischere yogavorm. Het tempo van de series en houdingen ligt hoger en de houdingen zijn krachtiger, steeds afgewisseld met momenten van rust. We besteden meer aandacht aan de versterking van de core.
  • Core-stability yoga is een themales met extra aandacht voor het versterken van de spierkracht en spierbalans van de buik-rug-heup en bilspieren. Een actieve les afgewisseld met momenten van rust en zachtere houdingen.
  • Yin yoga is een verstillende, meditatieve vorm van yoga waarbij de houdingen lang worden aangehouden. De spieren en dieper gelegen weefsellagen worden intensief gestrecht. Er ontstaat rust en het hoofd en fysieke spanning komt los.
  • De restorative (herstellende) yoga richt zich primair op diepe ontspanning en rust, zowel mentaal als fysiek. De houdingen zijn zeer zacht en worden lang aangehouden. Kussens en dekens maken de houdingen comfortabel.
  • Yoga nidra is een lange ontspanningsmeditatie en wordt liggend op de grond beoefend. Lees hier meer...